Magnez

MAGNEZ - makroelement pełniący wiele ważnych funkcji w życiu człowieka.

Pod względem ilościowym, to czwarty pierwiastek w całym organizmie człowieka:
u niemowlęcia znajduje się około 760 mg magnezu, organizm człowieka dorosłego zawiera
około 20 – 35g tego pierwiastka, natomiast u osób starszych zawartość magnezu zmniejsza się o 20 – 40% porównując do organizmu dziecka.

Najwięcej magnezu, czyli około 50 – 60% zmagazynowane jest w kościach, 27%
w mięśniach, 19% w innych tkankach miękkich, a we krwi zaledwie 1% zasobów magnezu.

Rola magnezu w procesach fizjologicznych.

Magnez jest niezbędny w wielu procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie.
Uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu:

sercowo – naczyniowego
  • uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi
  • wpływa na regulację ciśnienia krwi
  • uczestniczy w regulacji syntezy cholesterolu
  • wywiera pozytywny wpływ na pracę mięśnia sercowego
nerwowego
  • działa uspokajająco
  • zaangażowany jest w proces dostarczania energii do tkanek i komórek
  • dostarcza glukozę do komórek mózgu i całego układu nerwowego
mięśniowego
  • zapobiega nadmiernemu skurczowi mięśni i wspomaga ich prawidłowy rozkurcz
  • działa przeciwdrgawkowo
kostno – szkieletowego
  • zapewnia prawidłowy rozwój kości i ich mineralizację
  • zwiększa gęstość kości co powoduje mniejsze ryzyko złamań
immunologicznego
  • odgrywa rolę w przebiegu reakcji alergicznych
  • bierze udział w procesie leczenia ran
hormonalnego
  • wpływa na syntezę, uwalnianie i działanie niektórych hormonów (np.adrenaliny, insuliny)
rozrodczego
  • wpływa na polepszenie jakości śluzu szyjkowego u kobiet, co stwarza lepsze warunki do zapłodnienia.

Gospodarka magnezowa.
Magnez wchłaniany jest w całym przewodzie pokarmowym, jednak największa adsorpcja
tego pierwiastka jest w jelicie cienkim (ok. 78%).
Jest to pierwiastek o stosunkowo niskiej przyswajalności, średnio tylko 30% magnezu ulega wchłonięciu w organizmie. Najbardziej przyswajalny magnez jest ten, znajdujący się w mleku ludzkim (80 – 90%). Istnieje wiele czynników ułatwiających wchłanianie magnezu w organizmie, są to m. in.:

  • witamina B6
  • witamina D
  • selen
  • insulina
  • parathormon
  • kwasy tłuszczowe nienasycone.

Występują również czynniki, które obniżają wchłanianie magnezu w organizmie i są to:

  • pokarmy bogate w błonnik
  • nadmiar wapnia
  • alkohol
  • niskie spożycie białka
  • nadmiar soli kuchennej
  • metale ciężkie.

Niedobór magnezu a hipomagnezemia.
Często te dwa terminy stosowane są zamienne, jednak należy rozróżniać ich znaczenie.
Niedobór magnezu – oznacza obniżenie stężenia magnezu całkowitego w organizmie poniżej pewnej ustalonej granicy, natomiast hipomagnezemia - jest to obniżony poziom magnezu we krwi.

Niedobór magnezu może być konsekwencją:

  • zwiększonego zapotrzebowania w okresie ciąży, laktacji, rekonwalescencji, intensywnego wzrostu,
  • trybu życia związanego ze stresem, nadużywaniem alkoholu, nadmiernym spożywaniem herbaty i kawy, intensywnym wysiłkiem fizycznym,
  • zaburzeń i stanów chorobowych, tj. biegunki, zapalenie trzustki, zapalenie nerek, kwasica nerkowa, nadpotliwość, cukrzyca, nadczynność tarczycy,
  • stosowania leków tj. antybiotyki, środki przeczyszczające, glikozydy nasercowe, glikokortykoidy.

Niedobór magnezu w organizmie może się objawiać:

  • niespecyficznymi drżeniami, drganiem powiek i mięśni, skurczami i drętwieniem kończyn
  • bólami mięśniowymi
  • wzmożoną pobudliwością nerwowo – mięśniową
  • bezsennością
  • depresją, pogorszeniem koncentracji, drażliwością
  • arytmią i niewydolnością pracy serca,
  • nadciśnieniem tętniczym
  • astmą
  • ociężałością, uczuciem zmęczenia, osłabieniem, bólem i zawrotami głowy
  • bezsenność, pocenie się w nocy, koszmary, zaburzenia snu
  • wypadaniem włosów, łamaniem się paznokci

Zalecane dzienne zapotrzebowanie na magnez.

Dobowe zapotrzebowanie organizmu na magnez jest bardzo zróżnicowany w zależności od wieku, płci, rozwoju, tempa wzrostu czy stanu metabolicznego:

  • dzieci (1-3) 80mg 
  • dzieci (4-9) 130mg
  • dziewczęta (10-12) 240mg, (13-18) 360mg
  • chłopcy (10-12) 240mg, (13-18) 410mg
  • kobiety (19-30) 310mg (>31) 320mg
  • kobiety (<19) 400mg
  • w ciąży (>19) 360mg
  •  laktacja (<19) 360mg, (>19) 320mg
  • mężczyźni (19-30) 400mg, (>31) 420mg

Źródło magnezu w naturze.
Największą ilość magnezu ma kakao, orzeszki bukowe oraz popularna teraz soja oraz olej
sojowy. W codziennej diecie na pewno nie powinno zabraknąć produktów roślinnych,
szczególnie ziaren zbóż i zielonych części roślin tj. kasza gryczana, płatki owsiane, otręby,
szpinak, jak również ciecierzyca, fasola, groch. Dużą ilość magnezu mają także figi, orzechy, banany, mleko, ziemniaki, migdały, pestki dyni, ser żółty oraz ryby (dorsz, makrela).