MENU...
Facebook

Czosnek - naturalny lek

Wielu z nas czosnek kojarzy się z silnym zapachem i specyficznym smakiem, bardzo często używanym przez nas w kuchni. Jednak czosnek zawiera bardzo wiele składników i wykazuje wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.

Właściwości lecznicze tego warzywa znane były już w starożytności. Wzmianki o nim znaleziono w rękopisach babilońskich, hinduskich oraz egipskich. Ponoć przy budowie piramid podawano pracownikom właśnie czosnek, aby zapobiec chorobom zakaźnym.
Surowcem leczniczym jest bulwa składająca się z tzw. ząbków.

Świeży czosnek zawiera wiele substancji aktywnie czynnych : lotne związki siarkowe, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, flawonoidy, flawony, witaminy z grupy B, związki śluzowe, sole mineralne selenu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu. Natomiast liście czosnku zawierają  prowitaminę A, witaminę C, PP, B1.

Najważniejszym z tych składników jest allina, która w wyniku rozgniecenia czy też pokrojenia ząbku przechodzi rozkład, w wyniku którego otrzymujemy allicynę. To ona tak charakterystycznie pachnie. Badania wykazują, że allicyna ma działanie porównywalne lub nawet mocniejsze niż niektóre antybiotyki. Zatem działa silnie przeciwbakteryjnie, dlatego w czasie przeziębienia, infekcji układu oddechowego, bólu gardła, infekcji ucha, katarze, utrudnionym odkrztuszaniu warto sięgnąć to ten ?antybiotyk?.

Związki siarkowe wykazują silne działanie przeciwgrzybicze. Czosnek posiada te substancje, aby samemu ochronić się przed chorobami grzybicznymi. My również możemy z tego skorzystać w czasie infekcji grzybiczych, po kuracjach antybiotykowych, przy pleśniawkach. Czosnek pomoże nam także zwalczyć pasożyty np. owsiki. Wtedy, poza podaniem doustnym,  można zastosować go także w postaci lewatywy.

Czosnek jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni nas przed atakiem wolnych rodników, które mogą powodować nowotwory. Opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Związki czynne zawarte w czosnku wspomagają metabolizm tłuszczów, co znacząco przekłada się na obniżenie poziomu cholesterolu. Długotrwałe przyjmowanie czosnku powoduje obniżenie całkowitego cholesterolu i  frakcji LDL, co wywiera korzystny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych.

Poza tym czosnek działa przeciwzakrzepowo, dlatego polecany jest także osobom z chorobą wieńcową lub zagrożonych wylewem.

Czosnek to zioło dla osób chorujących na cukrzycę lub zagrożonych tą chorobą. Działa on silnie pobudzająco na trzustkę, w związku w czym pobudza ją do wydzielania insuliny. Skutkiem tego jest spadek poziomu cukru we krwi. Natomiast cukrzycy, którzy stosują insulinę w formie zastrzyków stosowanie czosnku powinni omówić ze swoim lekarzem diabetologiem. Osoby ze skłonnością do hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru) powinny się go wystrzegać.

Czosnek usprawnia trawienie. Z powodu działania żółciopędnego, żółciotwórczego i rozkurczającego pomoże przy nadmiernych wzdęciach, zgadze i innych skutkach nadmiernego przejedzenia. W czasie świąt warto przygotować dania właśnie z nim.

?Ząbki? pomogą nam też w czasie bólu głowy i mogą ułatwić zasypianie.
Zewnętrznie czosnek możemy stosować w leczeniu trudno gojących się ran,  ropni, czyraków, owrzodzeń i grzybic skóry.

Stosowanie:

Profilaktycznie zaleca się jeden spory ząbek dziennie. Jeżeli komuś bardzo przeszkadza zapach można stosować czosnek w postaci tabletek czy też kapsułek z wyciągiem olejowym. W aptekach dostępnych jest wiele preparatów dostosowanych do potrzeb dorosłych i dzieci.

Przeciwskazania:
Ostre nieżyty żołądka i jelit,  skłonność do niskiego ciśnienia lub niskiego poziomu cukru, okres karmienia piersią.

Postacie leków:

Nalewka: 10 dkg świeżego czosnku utrzeć na miazgę i zalać szklanką spirytusu, odstawić na tydzień, następnie wycisnąć przez płótno. Do uzyskanej nalewki można dodać kilka kropli miętowych (2 części nalewki, 1 część kropli). Pić 3-5 razy dziennie po 20 kropli.
Nalewka (inny przepis) :35 dag świeżego obranego czosnku rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, na okres 10 dni. Następnie masę przecedzić, przelać do ciemnego naczynia szklanego i pozostawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użytku. Należy przyjmować po 25 kropli 3 x dziennie z 50 ml naturalnego kefiru lub jogurtu. W celu zneutralizowania nieprzyjemnego zapachu czosnku należy zjeść natkę pietruszki, jabłko, skórkę z cytryny lub pomarańczy.
UWAGA - kurację należy przeprowadzić nie częściej niż raz w roku.
Napar: 2-4 ząbki posiekać drobno, zalać szklanką gorącego mleka. Pić codziennie na noc przez 3-4 tygodnie w przewlekłych schorzeniach dróg oddechowych lub stosować jako kurację wzmacniającą.
Miazga: 1-3 ząbki świeżego czosnku utrzeć na miazgę, dodać pietruszki lub selera, łyżkę masła i wymieszać. Smarować tą masą chleb.
Miazga do użytku zewnętrznego: 10 dag świeżego czosnku utrzeć. Przykładać na chore miejsca.
Lewatywa: Nalewki czosnkowej łyżeczkę do herbaty zalać szklanką letniej wody. Robić lewatywy na noc przez 3-4 kolejne dni (przeciw robakom jelitowym).